Sötétség a város szélén

Cím: Sötétség a város szélén (4. évad 12. rész)
Írta: Edward Kitsis és Adam Horowitz
Nézettség: 6.66 millió (USA)
Háttértörténet: Ursula, Szörnyella, Demóna és Zörgőfürge szövetsége
Online: Letöltés & online / Epizódképek
Premier (USA): 2015. március 1
Premier (HU): 2016. február 11
Előző epizód: Hősök és gonosztevők (4. évad 11. rész)
Részletes leírás
A teljes méretű képhez kattints ide A teljes méretű képhez kattints ide Storybrookban:

6 hete száműzte Belle Zörgőfürgét, így Storybrook lakosai most nyugodtan élik a hétköznapi életüket. Miközben Regina, Emma és Henry továbbra is buzgón kutat a rejtélyes író holléte után, addig Hook és Belle a fogságbaesett tündéreket próbálja kiszabadítani a mágus süvegéből. Belle egy neten megismert személytől kér segítséget, aki egy varázslatot küld neki, amivel ki tudják szabadítani a tündéreket. Ám a dolgok nem éppen úgy sülnek el, ahogy várták: A tündérekkel együtt egy félelmetes szörnyeteg is kiszabadul, mely nemsokkal később az emberekre szabadul.

Zörgőfürge New Yorkban:

Zörgőfürge már 6 hete Ursulánál szállt meg, amit Ursula kezd megelégelni, viszont Zörgő ráveszi, hogy menjenek el Szörnyellához és vele együtt térjenek vissza Storybrookba, hogy a gonoszok végre megszerezhessék hőhánított boldogságukat. Elmennek Szörnyellához, ő is részt vesz benne, majd pedig Zörgő, Ursula és Szörnyella elindulnak Storybrook felé. Zörgő elmondja a tervét, miszerint Ursula és Szörnyella segítenek a hősöknek legyőzni azt a szörnyet, amit ő szabadíott Storybrook népére ugyanúgy, mint még réges régen az Elvarázsolt Erdőben. Szörnyella és Ursula nehezen, de hisznek neki és nekilátnak a terv első részének.

A teljes méretű képhez kattints ide A teljes méretű képhez kattints ide Eközben a múltbéli mesevilágban:

Szörnyella és Ursula meghívást kap Demóna otthonába, aki nem tudja mit keresnek nála. Zörgőfürge hívta meg és ajánlatot ad nekik: Szerezzenek meg együtt egy nagyerejű mágiát, melynek segítségével megszerezhetik maguknak a kívánt boldog befejezésüket. A három gonosztevő beleegyezik a szövetségbe, a mágia megszerzésében pedig mind kiveszik a részüket: Szörnyella az idomítói képességével, Demóna a lángjaival és Ursula a csápjaival. Ám Zörgőfürge túljár az eszükön, ellopja a mágiát és magukra hadja őket egy démonszerű szörnyeteggel, melynek az a személy kell, akiben a legtöbb esély lapul a gonoszságra. Üldözőbe veszi a három gonosztevőt a szörnyeteg, ezek közül Demónára pályázik. Ursula és Szörnyella kimenekül Demóna segítségével, viszont Demónát majdnem elkapja, ám szerencsére sikerül túljárniuk az eszén.

Storybrookban:

Emma és Regina próbálják leküzdeni a teremtményt, melyet a süvegből varázsoltak elő a tündérekkel együtt. Regina kap egy hívást Ursulától és Szörnyellától. Azt mondják, hogy megváltoztak és szeretnének Storybrookban élni. Nem nagyon hisznek nekik, ám mikor elmondják, tudják hogyan lehet legyőzni a szörnyet, akkor úgy vélik, mégis csak beengedik a városba őket. Elmondják, hogy a szörnyeteg azt a lelket üldözi, akiben a legtöbb esély lapul a sötétségre. Regina azt hiszi, őt üldözi. Kieszelnek egy tervet, mégpedig azt, hogy a városhatárhoz csalják a szörnyeteget, melyen átesve eltűnhet. Daliás és Hófehérke is meghalják, hogy Szörnyelláék itt vannak.

Az epizód végén:

Emma és Regina beülnek Emma kocsijába és elhajtanak a városhatár felé. Sietnek, ugyanis a szörny már az autó fedelét tépi fel. Szerencsére a tervük beválik, sikeresen túljárnak a szörny eszén. Látják is Szörnyellát és Ursulát a városhatáron túl rájuk várakozva, és úgy döntenek, átadják a határon a Hókirálynő tekercsét, Daliás és Hófehérke ellenzik, miszerint nem bízhatnak bennük, hiszen gonosztevők, ám Regina emlékezteti őket, hogy ő is az volt és ők is megváltozhatnak, Végül Hófehérkéék beleegyzenek, így Szörnyella és Ursula sikeresen átkel a városhatáron, ezzel belépve Storybrookba, ahol a mágia uralkodik. Késő este a kétségbeesett Zörgőfürgének is elküldi Ursula és Szörnyella a tekercset, így ő is átjut, ezzel visszatérve az ereje és elmondja nekik terve második fázisát: Demóna feltámasztástá és azt, hogy nem Reginát üldözte a szörnyeteg, hanem Emmát.

Érdekességek:
  • Adam Horowitz nagy Bruce Springsteen rajongó, ez abból is látszik, hogy az epizód címe a rocksztár egyik albumának a dalának a címe.
  • A nyitómontázsban láthatjuk Floydot, a szakácsot, aki Nagyi éttermben dolgozik. A jelenetben egy pincérnő mellett láthassuk. Feltűnik még továbbá a Megtört látvány című epizódban (4. évad 10. rész).
  • Zörgőfürge szavai az eredeti angol verzióban, a “mea culpa”, latin kifejezés, melynek jelentése “keresztül a hibáimon”.
  • A Bald Mountain (magyar nevén Kopasz-hegység) egy, a valóságban is létező hely, mely Idahóban található.
Következő epizód: Megbocsátatlan (4. évad 13. rész)
<< Vissza a negyedik évadhoz